Code 95 behouden

Code 95 logo CCEprof vrachtwagen rijbewijs

Vrachtwagen rijbewijs code 95 verlengen

Om Code 95 te behouden als beroepschauffeur ben je verplicht iedere 5 jaar 35 uur nascholing te volgen.  Voor ieder uur nascholing krijg je één punt.

“Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Dit is geregeld in de Richtlijn vakbekwaamheid.”

bron: CBR

Als je code 95 hebt gehaald is deze vijf jaar geldig, wanneer je code 95 bijna afloopt zul je deze moeten verlengen door het volgen van nascholing. Zou behoud en verleng jij jouw code 95.


Wat moet je doen om code 95 te behouden of verlengen

Code95 bestaat uit zowel een theorietraining als praktijktraining.

Je kunt code 95 op je rijbewijs behouden als je de nascholing hebt volbracht.

Behoud van Code 95 (nascholing)

Om Code 95 te behouden als beroepschauffeur ben je verplicht iedere 5 jaar 35 uur nascholing te volgen.  Voor ieder uur nascholing krijg je één punt.

Vanaf het moment dat de code 95 geldig is (zodra laatste onderdeel voor de code 95 is behaald) heb je als chauffeur 5 jaar de tijd om de vakbekwaamheid te behouden.

Je mag alle nascholing in het eerste jaar doen of alles in het laatste jaar of elk jaar 1 cursus. Voorwaarde is dat je in de 5 jaar dat de code 95 geldig is, 35 uur nascholing hebt gevolgd.

Van de 35 uur is het verplicht om minimaal 7 uur praktijkcursussen te volgen, de overige uren is naar eigen wens in te vullen. Het is dus ook mogelijk een deel nascholing te volgen door middel van theoriecursussen.

Alleen nascholingscursussen die door het CBR zijn gecertificeerd, tellen mee voor de verplichte nascholing. Van de 35 uur nascholing moet minimaal één cursusdag een praktijktraining zijn.


Code 95 nascholingsaanbod van C/CE PRof

Cceprof is een gecertificeerde opleider voor het behouden van Code 95.

C / CE PROF heeft de volgende nascholingscursussen:

  • EHBO e-learning  U21-1 E
  • EHBO (dagcursus)   U21-1
  • Leefstijl e-learning  U19-1 E
  • Fysieke belasting  U20-1 E
  • HNR e-learning W01-1E
  • Rij-optimalisatie W02-1E
  • Digitale Tachograaf en Boordcomputer U-23-1
  • ADR initieel U01-4 en ADR verlenging U-100-2

Deze cursussen kunnen gevolgd worden ten behoeve van het verlengen van de code 95. Elke cursus heeft minimaal 7 uren nascholing en telt dan voor 7 uur.

De ADR cursus (gevaarlijke stoffen) duurt langer, afhankelijk van initieel (voor kandidaten, die nog geen ADR hebben) of verlenging (voor kandidaten, die al ADR hebben en hun ADR pas moeten verlengen)


Code 95 verlengen bij CCEProf

C/CEProf heeft een groot aanbod theoriecursussen code 95 die kunnen meetellen als kwalificatie ’theorie’ voor de nascholing die verplicht is volgens Code 95. Ook voor de praktijktrainingen kun je bij C / CE PROF terecht.


Top