Code 95

Code 95 logo CCEprof vrachtwagen rijbewijs

Wat is Code 95?

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, als je een vrachtwagenrijbewijs hebt of wil halen, en chauffeur wil worden van beroep, is het behalen van code95 verplicht.

Code 95 wordt ook wel “Verklaring van Vakbekwaamheid voor vrachtwagen chauffeurs” genoemd. Omdat je met de code 95 aantoont dat je vakbekwaam bent.

“Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Dit is geregeld in de Richtlijn vakbekwaamheid.”

bron: CBR

Als je code 95 hebt gehaald is deze vijf jaar geldig, wanneer je code 95 bijna afloopt zul je deze moeten verlengen door het volgen van nascholing.


Wanneer is vakbekwaamheid code 95 verplicht?

Code 95 is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is.  Kortom, Als jij een chauffeur van een vrachtwagen of bus wilt worden, dan zul je ook code 95 moeten behalen.

Wat moet je doen om code 95 te halen

Code95 bestaat uit zowel een theorietraining als praktijktraining.

Je kunt code 95 op je rijbewijs krijgen als je de basiskwalificatie hebt volbracht.

Basiskwalificatie

De basiskwalificatie betstaat uit een deel theorie en een deel praktijk

Het theoriegedeelte van de basiskwalificatie bestaat uit:

  • Verkeer en Techniek (examen)
  • Administratie (toets)
  • Administratie cases (toets)

Het praktijkgedeelte van de basiskwalificatie bestaat uit:

  • Vakbekwaamheid Praktische toets
  • Vakbekwaamheid toets besloten terrein

Het is verstandig om het behalen van je vrachtwagen rijbewijs gelijk te laten lopen met code 95. Zowel je C rijbewijs als Code 95 zijn vijf jaar geldig. Op die manier lopen ze gelijk en zo voorkom je dat je je rijbewijs vaak opnieuw moet laten bijwerken met de juiste informatie.

Behoud van Code 95 (nascholing)

Om Code 95 te behouden als beroepschauffeur ben je verplicht iedere 5 jaar 35 uur nascholing te volgen.  Voor ieder uur nascholing krijg je één punt.

Vanaf het moment dat de code 95 geldig is (zodra laatste onderdeel voor de code 95 is behaald) heb je als chauffeur 5 jaar de tijd om de vakbekwaamheid te behouden.

Je mag alle nascholing in het eerste jaar doen of alles in het laatste jaar of elk jaar 1 cursus. Voorwaarde is dat je in de 5 jaar dat de code 95 geldig is, 35 uur nascholing hebt gevolgd.

Van de 35 uur is het verplicht om minimaal 7 uur praktijkcursussen te volgen, de overige uren is naar eigen wens in te vullen. Het is dus ook mogelijk een deel nascholing te volgen door middel van theoriecursussen.

Nieuw bij CCEProf: e-learning

Volg theorie cursussen op je gemak thuis vanaf je computer.
Wanneer je dit met succes afrondt krijg je een certificaat.

Met dit certificaat krijg je toegang tot het klassikale deel van de theorie cursus.


Code 95 halen bij CCEProf

Cceprof is een gecertificeerde opleider voor zowel de basiskwalificatie als verkrijgen als nascholing van het Code 95.

C/CEProf heeft een groot aanbod praktijkcursussen code 95 die kunnen meetellen als kwalificatie ‘praktijk’ voor de nascholing die verplicht is volgens Code 95.


Top