Beroepschauffeur

vrachtwagen rijbewijs c rijbewijs ce vrachtwagen rijles

Medische keuring voordat je start

Het rijden op een vrachtwagen vereist een goede conditie. Daarom moet elke chauffeur een medische keuring ondergaan voordat hij de weg op mag. Laat je niet verrassen en check voor de start van je rijopleiding eerst de site van het CBR: https://www.cbr.nl/

Theorielessen code 95

 Elke beroepschauffeur moet in het bezit zijn van een rijbewijs C in combinatie met code 95, het vroegere chauffeursdiploma. De lesstof voor code 95 kan je online leren, maar C/CE Prof geeft ook theorie-avonden waarin we deze stof behandelen. Zo kan je zelf kiezen wat het beste bij jou past.

Het theoretische opleidingstraject van C/CE Prof

  • Vakbekwaamheid 1: Techniek en Verkeer (RV1)
  • Vakbekwaamheid 2: Administratie (V2C)
  • Vakbekwaamheid 3 Administraties CASES V3C. Dat zijn 3 cases met elk 15 meerkeuzevragen. (Dit onderdeel heb je nodig voor je code 95).

Bovenstaande onderdelen worden afgesloten met een examen dat wordt afgenomen door het CCV (onderdeel CBR).

De examenonderdelen

  • Vakbekwaamheid 1: 50 meerkeuzevragen over Verkeer en Techniek
  • Vakbekwaamheid 2: 50 meerkeuzevragen over Administratie en overig
  • Vakbekwaamheid 3: 3 cases van 15 meerkeuzevragen.

Verplichte toetsen

  • De Praktische Toets (laden/lossen, controle veiligheidsvoorzieningen, voorkomen illegaliteit/criminaliteit, maatregelen bij noodsituaties, maatregelen bij gladheid of storing, invullen schadeformulier)
  • De Toets Besloten Terrein (manoeuvreren van de vrachtauto over een uitgezet parcours)

Praktijkexamen C

Deze toetsen zijn nodig voor je code 95. De examens hiervan worden door C/CE Prof zelf afgenomen, maar een steekproef door CCV/CBR is mogelijk. Als je de examens Vakbekwaamheid 1 (Techniek en Verkeer) en Vakbekwaamheid 2 (Administratie) hebt gehaald, kun je aansluitend het praktijkexamen C afleggen. Heb je alles gehaald? Dan mag je gelijk aan de slag als beroepschauffeur op een vrachtauto zonder aanhangwagen of oplegger.

Wil je ook kunnen rijden met een aanhangwagen of op een trekker / oplegger combinatie? Dat kan met het rijbewijs CE. Deze kan je aansluitend op je C-rijbewijs halen bij C/CE Prof.

Rijbewijs zonder code 95

Kies je ervoor om je rijbewijs te halen zonder code 95? Dan mag je niet beroepsmatig de weg op. Alleen het uitvoeren van niet-commercieel vervoer is dan toegestaan. Denk daarbij aan het besturen van een oldtimer of een vrachtauto met paarden naar een concours.

Zonder code 95 moet je verplicht eerst RV1 (techniek en verkeer) en R2C (administratie) halen, voordat je het praktijkexamen C mag afleggen.

Besluit je daarna alsnog code 95 te halen, dan moet je ook het theorie-examen V2C (administratie) halen.

 

Meld je aan en krijg een eerste rijles van 2 uur gratis t.w.v. 120,– euro!
Gratis proefles!

 

Top